Korten Natura

В симбиоза с природата

Характерът на вината КОРТЕН НАТУРА се базира на хармоничната връзка на човека с природата. Стремежът на винарите е да използват максимално естествените природни процеси, за да получат едни автентични и натурални вина с ярка сортовост и изява на тероара, в които е заложен целият им опит, философия и авторски почерк.

Екипът, създал серията КОРТЕН НАТУРА, е работил в търсене на абсолютен финес и хармония във всеки един детайл от вкуса на вината. Тези вина представят автентични български и световни сортове от селектирани лозови масиви.

КОРТЕН НАТУРА
Шардоне & Димят

В бленда КОРТЕН НАТУРА Шардоне & Димят,
Шардоне присъства осезаемо в тялотo на
виното, а елегантния Димят добавя мекота във вкуса.

Сортът Димят е стар местен сорт. Той е водещият бял сорт в Източния черноморски район на България (около Варна, Поморие, Преслав и Плиска), като се среща още по Родопската яка, Хасково и Ивайловград, и района около Чирпан.

Димятът е бяло вино със свеж вкус и неутрален до нежно плодов аромат на праскова и полски цветя. Купажира се идеално с други бели сортове. Особено подходящ за целта е Шардоне. Именно той дава специфичния характер на този бленд, придава му по-интензивен аромат на цветя, роза и хармония във вкуса.

 

Дегустационни бележки:

Виното се характеризира с искрящ светложълт цвят,с леки зелени оттенъци.

Впечатлява с букет от плодови аромати - праскова, киви, маракуя.

Вкусът е балансиран и плътен с приятна цитрусова свежест на финала.

Комбинация с храна:

Виното е подходящо за консумация самостоятелно, с вегетарианска храна, паста, пица, пикантни блюда, ароматна морска храна, пиле, азиатска кухня имеки сирена.


Сребърен медал | CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES, BELGIUM

КОРТЕН НАТУРА
Розе Мелник

История на сорта

Сортът, от който е винифицирано КОРТЕН НАТУРА РОЗЕ е Мелник 55 (Ранна Мелнишка лоза). Тя е кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие, разпространен основно в Югозападна България. С нарастващия интерес към местните български сортове се създават и ограничени лозови масиви и в други райони на страната. С времето този сорт се утвърждава като един изключително интересен български сорт със своята уникалност и атрактивни аромати.

КОРТЕН НАТУРА РОЗЕ МЕЛНИК е още един стил Розе от местен български сорт, събрал неговата уникалност, нежност и топлина.

 

Дегустационни бележки:
Чаровно бледорозово вино с нежни отблясъци на прасковен цвят. Аромати на летни плодове, бяла праскова и дива ябълка. Елегантен, свеж, изразителен вкус с тревисти и цитрусови оттенъци.

Комбинация с храна:
Виното може да се консумира самостоятелно като аперитив, добре си партнира с летни ястия, риба, морски храни, меки сирена и плодове.


Сребърен медал | MUNDUS VINI, GERMANY

КОРТЕН НАТУРА
Мавруд & Рубин

История на сортовете

В КОРТЕН НАТУРА МАВРУД & РУБИН присъстват два от основните червени местни български сортове грозде – Мавруд и Рубин.

Маврудът  е  традиционен български винен сорт, един от старите и считан за един от най-ценните местни сортове. Характеризира се с наситен рубинен цвят, добра запасеност на танини и киселини, с приятен аромат на къпина и черница. При стареене в бъчви развива комплексни пикантни аромати и хармоничен вкус.

Рубинът е хибриден червен винен сорт грозде, селекциониран в края на 40-те години на ХХ-ти век в България чрез кръстосване на сортовете Сира и Небиоло. Вината се отличават с наситен тъмно-червен цвят, екстрактивност, аромати на боровинка и малина, и танини, които бързо се стопяват при стареене.

В бленда КОРТЕН НАТУРА МАВРУД & РУБИН, Маврудът присъства осезаемо в тялотo на виното, а загадъчния Рубин добавя палитра от аромати и мекота във вкуса.

 

Дегустационни бележки:
Виното впечатлява с дълбок рубинено-червен цвят. Комплексен аромат на червени плодове: касис, череша, нюанси на синя слива, кафе и шоколад, в елегантна хармония с аромата на дъба. Вкусът е хармоничен, с добре балансирани танини и киселини, барикова зрялост и потенциал за стареене.

Комбинация с храна:
Виното   се съчетава добре с жълти сирена, дивеч, сушени месни деликатеси, задушени и печени меса.


Златен медал | MUNDUS VINI, GERMANY
Златен медал | MUNDUS VINI, GERMANY